Special prix ARCA 2009 IPV-u i partnerima

Četvrtak, 1. listopad 2009.

Na ovogodišnjem Jesenskom zagrebačkom velesajmu IPV sa svojim partnerima (Nacionalna zaklada za znanost, Fakultet elektrotehnike i računarstva, TU Gratz i Fakultet prometnih znanosti), sudjelovao je u sklopu Sajma inovacija na kojem je predstavljen projekt "Kartiranje i verifikacija prometne signalizacije " razvijan u sklopu OptaGIS aplikacije. OptaGis aplikacija je geoinformacjski sustav za upravljanje i održavanje prometne infrastrukture.  Ovom prilikom ističemo i posebno prizanjenje 7. sajma inovacija ARCA 2009 po kojoj je predstavljeni projekt dobio nagradu Special Prix Arca za 2009. godinu, što je posebno priznanje svim sudionicima u projektu, kao i poticaj da se sa uspješnim radom nastavi i dalje.

Sudionici:

Nacionalna zaklada za znanost (NZZ)
Institut prometa i veza Zagreb (IPV)
FER Zagreb (ZEMRIS)
TU Graz, (EMT, Axel Pinz)
Fakultet prometnih znanosti

Opširnije o projektu:

Cilj ovog projekta je izgradnja programskih rješenja za pronalaženje i prepoznavanje elemenata prometne signalizacije kombiniranjem satelitske navigacije i računarskog vida. Predložena rješenja omogućit će analizu georeferenciranog video zapisa pribavljenog iz vozila koje je prešlo zadanu prometnicu, te usporedbu stanja na terenu s referentnim stanjem iz GIS-a. Alternativno, za prometnice koje još nisu kartirane, omogućili bismo ucrtavanje stanja na terenu u GIS.

Očekujemo da bi automatizirana verifikacija kao glavni rezultat ovog projekta značajno povećala vrijednost koncepta prometnog GIS-a. Primjerice, za provjeru stanja prometne signalizacije na nekoj državnoj cesti dovoljno bi bilo provesti se automobilom te pribavljeni video zapis obraditi s predloženim programskim sustavom. Ovakav pristup je značajno jeftiniji of tekuće prakse, pa bi omogućio češće provjere te posljedično veću sigurnost cestovnog prometa u cjelini.