Posjetite nas u paviljonu 8 na Jesenskom zagrebačkom velesajmu

Utorak, 15. rujan 2009.

Institut prometa i veza i partneri na Sajmu inovacija

Ovim putem željeli bi Vas pozvati da posjetite štand Instituta prometa i veza na Jesenskom zagrebačkom velesajmu na kojem IPV sa svojim partnerima (Nacionalna zaklada za znanost, Fakultet elektrotehnike i računarstva, TU Gratz i Fakultet prometnih znanosti),  sudjeluje u sklopu Sajma inovacija na kojem će biti predstavljen projekt "Kartiranje i verifikacija prometne signalizacije " razvijan u sklopu OptaGIS aplikacije. OptaGis aplikacija je geoinformacjski sustav za upravljanje i održavanje prometne infrastrukture. Jesenski Zagrebački velesajam traje od 15. do 19. rujna a štand Instituta prometa i veza smješten je u paviljonu broj 8.

 

Sudionici:

Nacionalna zaklada za znanost (NZZ)
Institut prometa i veza Zagreb (IPV)
FER Zagreb (ZEMRIS)
TU Graz, (EMT, Axel Pinz)
Fakultet prometnih znanosti

Opširnije o projektu:

Cilj ovog projekta je izgradnja programskih rješenja za pronalaženje i prepoznavanje elemenata prometne signalizacije kombiniranjem satelitske navigacije i računarskog vida. Predložena rješenja omogućit će analizu georeferenciranog video zapisa pribavljenog iz vozila koje je prešlo zadanu prometnicu, te usporedbu stanja na terenu s referentnim stanjem iz GIS-a. Alternativno, za prometnice koje još nisu kartirane, omogućili bismo ucrtavanje stanja na terenu u GIS.

Očekujemo da bi automatizirana verifikacija kao glavni rezultat ovog projekta značajno povećala vrijednost koncepta prometnog GIS-a. Primjerice, za provjeru stanja prometne signalizacije na nekoj državnoj cesti dovoljno bi bilo provesti se automobilom te pribavljeni video zapis obraditi s predloženim programskim sustavom. Ovakav pristup je značajno jeftiniji of tekuće prakse, pa bi omogućio češće provjere te posljedično veću sigurnost cestovnog prometa u cjelini.